Mens, erger je niet

Het is weer feest

Ik zit midden in een verhuizing en slaap al vijf dagen beroerd. Als mijn wekker gaat hijs ik mezelf met tegenzin uit bed. Mijn blik glijdt over de nog ingepakte dozen en ik slaak een diepe zucht. “Vandaag wordt weer een feestje”. Horen jullie het sarcasme in mijn stem?

 

Iedereen herkent wel de frustratie wanneer je een periode slecht slaapt. Je verlangt steeds meer terug naar de tijd dat je al sliep voor je hoofd het kussen raakte. Maar juist dit hevige verlangen om te slapen houdt het natuurlijke herstel van je slaap tegen. Dit komt doordat slaap, net als je ademhaling, automatisch door je lichaam geregeld wordt. Een goede slaper zal daarom ook moeilijk een antwoord kunnen geven op de vraag: “hoe komt het dat jij zo goed slaapt?” Dit gaat namelijk vanzelf, net als een beer die in een diepe winterslaap valt. Onder invloed van spanningen raakt het automatische slaapsysteem ontregelt. Hoe groter de irritaties over je slaaptekort, hoe langer je slapeloosheid dus zal voortduren.

 

Kortom: maak je vooral niet druk en je slaapt weer beter. Makkelijker gezegd, dan gedaan.